Asigurarile rca si casco sunt valabile in cazul alcoolemiei?

Asigurarile rca si casco trateaza diferit cazurile in care conducatorul autovehicolului este implicat intr-un accident rutier si acesta se afla sub influenta alcoolului.

Spre deosebire de asigurarea rca, in cazul asigurarii casco societatile de asigurare exclud acoperirea daunelor daca persoana care conduce autovehicolul este sub influenta alcoolului sau in stare de ebrietate precum si in cazurile in care persoana s-a sustras de la recoltarea probelor biologice privind stabilirea alcoolemiei.

Asigurarile rca si casco si alcoolemia

Asigurarile rca si casco si alcoolemia

Revenind la asigurarea rca lucrurile stau putin diferit datorita faptului ca asigurarea rca este o asigurare obligatorie conform legii spre deosebire de casco care este o asigurare facultativa. Daca asigurarea rca a fost incheiata conform legislatiei in vigoare ea este valabila pana la expirare si acopera evenimentele produse din culpa asiguratului in perioada de valabilitate indiferent daca conducatorul autovehicolului vinovat de producerea unui accident se afla sub influenta produselor alcoolice sau nu. Societatea de asigurari emitenta a politei rca il va despagubi conform normelor rca pe cel pagubit urmand ulterior sa stabileasca daca se v-a indrepta catre vinovatul accidentului pentru a isi recupera daunele platite sau nu. Intrebarea este cand anume societatea de asigurari va face regres impotriva vinovatului. Conform noului cod rutier daca imbibatia alcoolica este de peste 0,80 grame pe litru alcool pur in sange este considerata infractiune si in cele mai multe cazuri societatea de asigurari conform art. 58 din legea 136/1995 va purcede la recuperarea daunelor achitate pagubitului. In art. 58 este specificat clar faptul ca Art. 58. – Asiguratorul recupereaza sumele platite drept despagubiri de la persoana
raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri:
a) ……………………………………………………….

b) accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile
legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar
daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor
infractiuni savarsite cu intenttie;

In cazul in care sunteti implicat intr-un accident rutier si conform legii accidentul este incadrat la art. 58 lit. b din legea 136/1995 este recomandat sa luati legatura cu societatea de asigurari pentru o eventuala conciliere si a evita pe langa sumele solicitate de asigurator si plata unor eventuale cheltuieli de judecata in cazul in care nu ajungeti la un numitor comun. Este recomandat sa apelati si la serviciile unui avocat.  

Oferta-Rca.ro – Sfaturi utile despre asigurari atunci cand aveti nevoie

Share

One thought on “Asigurarile rca si casco sunt valabile in cazul alcoolemiei?

  1. Pingback: Asigurarile rca si casco sunt valabile in cazul...

Leave a Reply